HandsomeGirl

Tuesday, 19 July 2016

Dua Ringgit Jer Untuk Hari Raya? KEDEKUT!




Kanak-Kanak yang masih kecil               :  
Assalamualaikummmmmmmmmmmmmm

Orang Dewasa Yang Sangat Dewasa       :
Walaalaikumsalam. Wah ramainya datang pagi-pagi raya ;)

Kanak-Kanak yang masih kecil               :
Senyum je

Orang Dewasa Yang Sangat Dewasa       :
Masuk la, makan kuih. Nak ketupat tak adik-adik2?

Kanak-Kanak yang masih kecil               :
Kami nak duit Raya je.

Orang Dewasa Yang Sangat Dewasa       :
Oh! nak duit jeee, Kalau macamtu cepat salam.

So orang dewasa yang sangat dewasa tu pun bagi la sampul duit raya yang dalamnya ada RM2 dengan senyuman comel betul budak-budak sekarang, terus terang je nak duit raya
hiks tersenyum sendiri.

Kanak-Kanak yang masih kecil ambil dan terus buka sampul yang diberi

Kanak-Kanak yang masih kecil                :
DUA RINGGIT JERRRKKKK??? KEDEKUTNYA!

WHAT????? betul ke budak sekecik tu boleh cakap macamtu??? 
OH MY GOD! how can you say that adik? where are your manners? 
Your parents didn't teach you how to respect people is it? 
Could you please mind your words? 
!@#$%^&*()+?><!@#$%^&*?><:"_)(*&^%$#@

Na macam nak tanya je semua soalan diatas kat bebudak tu?
TAPI macam tak sanggup.
Yelaa sebab fikir dia orang masih kecil, dia orang faham ke?
TAPI bila difikirkan balik,sebab dia orang masih kecil la kita kena ajar dia orang, supaya in future they will not do the same thing again kan.
TAPI kita ke yang kena ajar or nasihat dia orang? bukan ke Mak Ayah dia orang yang kena buat semua tu?
TAPI Mak Ayah dia orang percaya ke anak-anak dia orang cakap macamtu? ataupun Family kena bagi nasihat in advance  like " adik nanti pergi rumah orang, kalau dapat duit raya, say thank you to people who gave you duit raya and dont forget to BERSYUKUR to Allah" 




..instead of saying KEDEKUTNYA -Bengkak hati -_-

Na percaya ramai orang da alami kes diatas.
Tak tau nak salahkan siapa.
Because some of the parents boleh gelak bila anak-anak dia orang cakap macam tu depan mereka. For them their kids are SO cute by saying that. Siap boleh cakap " oh dia memang macam tu, semalam pun dia buat benda yang sama kat rumah jiran tu hihihihi cute kan?"
SERIOUSLY!!! DO YOU THINK THAT'S REALLY CUTE.
LIKE REALLY??????
So kalau dah parents dia rasa anak dia buat sesuatu perkara yang macam tu adalah cute, memang si anak akan terus kan perangai CUTE tu dekat mana-mana pun wahai ibu dan bapak.

TAPI ada jugak parents yang marah anak-anak dia orang bila cakap macamtu.
TAPI anak-anak macam wat dekkkkkk je! lalalalalalalalal~

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SURAT TERBUKA UNTUK ADIK

Adik,

Adik taw tak akak kecik hati taw adik cakap macam tu, untuk pengetahuan adik, akak bagi adik duit raya tu ikhlas,akak sanggup guna duit belanja akak untuk bagi adik-adik duit raya.Yelaa rm2 tu memang sikit adik tapi kalau dah 200 orang X rm2 da  EMPAT RATUS RINGGIT taw banyk jumlah tu untuk orang yang biasa-biasa macam akak nie.
 Akak boleh beli handbag, kasut , baju, alat solek, macam-macam akak boleh buat ! akak memang merajuk dengan statement adik tu okay*nagis* !


Sekian
Akak yang kecik hati, sangat-sangat sakit hati phew!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Just nak korang taw, geng-geng beraya akak dulu kalau pi beraya rumah orang, kami semua masuk rumah orang tu siap jamah kuih raya, walaupun memang dah kenyang sangat! pastu bila dapat duit raya kami semua akan buka sampul duit raya tu kat rumah masing masing dengan mak kami. bertapa somel je perangai kami satu geng huhu!
takde langsung kecik kan hati sesiapa wek ;p
                              

33 comments:

  1. Baby i just enjoy reading your blog. So interestingly cute..

    ReplyDelete
  2. Dua ringgit dah boleh beli minyak petrol seliter...boleh drive 20km oii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha kena explain mcmni in future ;p

      Delete
  3. dulu kalau dapat duit raya nak bukak depan orang yg bagi pon malu inikan pulak nak cakap macam tuh..budak sekarang nih manners kelaut..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha dyeorg lebih berterus terang .hiks

      Delete
  4. Selamat Hari Raya maaf zahir batin Na....
    Maunya tak ingat! Ofkoslah ingat....sihat Na?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maafkan ajelah....namanya pun budak budak Na. Akal depa belum matang. Kita yg tua ni sabau aje le walau bengkak hati hihi

      Delete
    2. wahhhh best nye masih diingati huhuhuhuhu Na rindu semua org semua orang means semua orang. akak faham kan? hahahahahahahahaah

      ye laa Na bersabar je kak! klau x sabar Na minx balik duit tu kekekekkekeke

      Delete
  5. budak budak skrg dah ada 'KPI' mereka sendiri dalam mengumpul duit raya...selagi x cukup target, selagi tu terus beraya non-stop... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa pasai ! Na nie kira lambat kebelakang dari dyeorg.. Na sndri faham KPI tu umur Na 24 mcm tu nampak x betapa lembap akak ni? hahahahah

      Delete
  6. Baby i just enjoy reading your blog. So interestingly cute..

    ReplyDelete
  7. masa kecik2 dpt 50posen pun dh bersyukur..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tapi mcm klakar kan dulu dapat duit syiling ;p

      Delete
  8. jauh sgt beza anak anak sekarang dengan yang dulu dlu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp budak skrng somel laa sbb mereka sgt terus terang tu yg bagus ;)

      Delete
  9. bengkek je kan dengar bebudak cakap camtu.. ambik balik duit raya tu kang! hehe.. tetiba emo.. #kidsnowadays

    Selamat hari raya Naaa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya chic Na!!!!!! xpe laa next year Na plan nk bg duit raya takde sampul tgk ape dyeorg ckp HAHAHA

      Delete
  10. Hai Na...harusla ingat Na lg.. selamat hari raya gak utk Na..

    kids nowdays..tp kdg tu bkn sbb parents x ajar, cuma budak skang dh tau nilai duit, tu yg jd mcm tu.. adududu.. mmg kecik ati kan dgr mcm tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay ! selamat ingat lagi huhuhuh seronok nye korang2 masih active berblog.. tp mcm bnyk jugak kawan2 yg dedulo dah tak active! rindu semua tu

      Delete
  11. Hai jna aka izreen hehe gitu la kita ni nak memberi pn malu alah jdnya... Msa kecik2 lg la jenis bg duit syiling ne xde smpul lg.. Gembira hbd pndai pulak kita dulu kumpul kn bru kita nilai brp dpt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ade lagi izreen tu hihi . Kan dlu dgn skrng mmg sgt sgt lain! but mcm Na mention laa dyeorg lebih berterus terang hahahha

      Delete
  12. wah2 budak skrg demand
    bersyukur lah dek oi
    zaman akak dulu dapat singget pon dah rasa kaya habis hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnnn dlu siap dapat duit raya syiling lagi huhuhu

      Delete
  13. Bersyukur la dik..dlm keadaan ekonomi gini adik dpt duit raya. Alahai budak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dyeorg belum taw GST lagi tu haha ;p

      Delete
  14. Tapi kalau budak yg beraya rumah kakak melanggar susila memang kakak akan nasihatkan mereka Nana. Contohnya kalau dia ambil duit raya dgn tangan kiri sebab tangan kanan pegang kuih. Kakak akan suruh dia habiskan dulu kuih baru ambil guna tangan kanan. Sama juga kakak juga pesan kena bersyukur berapa yg dpt sebab di rumah kakak kami bagi tak guna sampul pun Nana sebab nanti bersepah depan rumah. Masa nak duduk dan keluar pagar kalau berebut pun kakak tegur. Mungkin sebab kakak dah tua mereka biasanya akur aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak apa yg akak buat..haish Na patut contohi akak... belajar org lama ;))


      Thank you for sharing this tatasusila .

      Delete
  15. Golongan yg bila tk mampu mcm aku ni dan sedikit hati kering mmg dikecam hebat agaknya.

    Huhu.

    Selamat Hari Raya Jna. Maaf Zahir dan Batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa bagai ditusuk sembilu bisa kan hiks

      Delete
  16. Zaman banyak berubah setelah teknologi telekomunikasi campur tangan dalam kehidupan seharian kita

    ReplyDelete
  17. Zaman banyak berubah setelah teknologi telekomunikasi campur tangan dalam kehidupan seharian kita

    ReplyDelete