HandsomeGirl

Saturday, 5 January 2013

Selepas budak 13tahun,kini 14Tahun pulak cuba merogol wanita 28tahun

Nampak tak tajuk Na macam comment kan??

Sekarang ni tengah heboh pasal cerita budak 13tahun
didakwa cuba merogol seorang wanita di stesyen minyak.
Okay Na update Entry ni pong sebab Na baru terbace Entry dari Azlan Strider

Apa pendapat anda-anda semua tentang kes nie???
Siapa yang harus dipersalahkan?
kenapa benda ni bole jadi?
dan apa punca nya? (macam sama je dengan soalan diatas)
Tutup kes budak ni kejap sebab Na memang tak berani nak buat apa-apa
cerita tentang isu semasa yang hangat dipasaran 
nanti kena kutuk dengan Ym.Bundle *tak suka Bundle ;D
Apa yang nak Na share hari nie ceritanya lebih kurang
sama dengan kes budak 13tahun ni.

Sorang budak laki kat kawasan rumah Na Mel (bukan nama sebanar)
Dulu baik,sopan santun budaknya,sembahyang pun tak tinggal,siap pergi belajar kat sekolah pondok di kelantan lagi.Tiba-tiba dengar cerita dye dah tak nak sekolah kat sana sebab tak tahan dikongkong oleh pihak asrama,dan dye balik semula kerumah parents dye dan tak nak teruskan pelajaran lagi.Taw-taw dye dah hisap GAM pulak.Setiap hari dye stone belakang rumah Na baiknya port (Y) **FINE as long as tak kacau orang.
walaupun kekadang cuak jugak bila dye tengah stone tiba-tiba dye muncul kat tingkap bilik Na dan tanya khabar..?LIKE SERIOUSLY MEL???
apa punya stone dye layan nak friendly tanya khabar orang grrr-_-"
Setiap hari benda yang sama dye buat,tak pernah pulak Na tanya dye apahal dye jadi macam tu MALAS ambek port (tak mesra jiran langsung Na ni kan?) Dari just lepak stone belakang rumah Na sampai dye dah buat keputusan berpindah kat belakang rumah Na **hamboii package percutian betul dye buat belakang rumah Na yang semak samun tu.
Rupa-rupanya Mak Na bagitaw dye dah kena halau dengan family dye,sebab nya pernah 1 petang ni dye berkhayal "stone" tiba-tiba dye bagun ambek parang panjang dan terus nak tetak mak dye,syukur abang dye ada time tu,abang dye dapat pengang tangan dye,gedebokkkkkkkk dushh dushh dushh dushh dapat ciuman kasih sayang dari abang tersayang kat muka dye @-@ hammekkaw lebam bijik mata Mel HAHAHA Bila abang dye tanya kenapa dye nak bunuh mak dye,dye jawab "ITU ULAR BESAR NAK MAKAN DYE"  nampak tak betapa jauhnya dye melayan khayalan dye sampai kan mak dye sendiri dye nampak macam ulur yang besar (Ultraman betul Mel ni kekonon nak melawan dengan raksasa ular lettew)Dan disebabkan  itu laa family dye terus halau dye.Yelaa risau kalau-kalau waktu malam orang lain tengah layan mimpi indah-indah,dye pulak berkhayal family dye harimau ke singa ke dah 1 hal semua kena tetak.LIFE MUST GO ON~ maybe itu la prinsip yang Mel tekankan kat dalam diri dye,dye tak pedulik langsung kena halau ke takde tempat tinggal ke asal kan dye tetap hidup dalam dunia khayalan dye,dari memula dye yang hisap GAM tu dengan cara malu-malu mau (i mean kalau dye nak layan GAM dye akan duduk kat belakang rumah Na n masukkan Gam dalam baju) kini tidak lagi,dye tak kisah dah orang nak kata apa,siapa je tegur confirm akan jadi gaduh,kelebihan orang berkhayal, dyeorang ni "kebas"berapa ramai orang sekali pun pukul dye,kalau tak mati,confirm dye bangkit semula SALUTE!

Kes terbaru yang dye buat,1 petang ni dye layan GAM kat belakang rumah Indon (perempuan) dah khayal kepala dah sedap,dye ketuk pintu belakang rumah Indon tu,
"Kak ada nasi??? saya lapar 3 hari saya tak makan." *sedih T_T
 Akak tu pun baik hati melayan kerenah sediakan makanan untuk dye.Akak tu pun hulur nasi kat dye,terus dye genggam tangan akak tu, kak nak N**** akak dah lama saya tak p***** !@#$%^*
**bayangkan dalam rumah tu ada 2 orang perempuan umur 28 dan 30tahun
tapi 2-2 tak mampu nak lawan dye yang baru berumur 14tahun.Dye siap pukul lagi 2-2 perempuan Indon tu.Syukur ada orang dengar jeritan dyeorang dan terus datang tolong.
Mel dapat lari time tu,dan 3 hari berikutnya dengar dye dah ditahan polis.Tapi selang beberapa hari nampak semula kelibat dye kat belakang rumah Na.Banyak kali dye kena tangkap sebenarnya,tapi sehari je dye kena tahan pastu confirm dye keluar semula esoknya,Na pun tak pasti kenapa dye tak boleh dihanta je terus ke pusat pemulihan ke kan supaya dye boleh berubah, siapa taw kan??Apa yang Na dengar cerita kalau budak bawah umur memang tak boleh ditahan dipenjara dan GAM pulak bukan dalam ketegori dadah merbahaya (kalau sangkaan Na ni salah tolong perbetulkan)

Family Mel sampai dah malu untuk dengar semua penghinaan dari orang sekeliling, kekadang bila fikir logic nye mana ada mak bapak nak anak dye jadi jahanam, kenapa nak salahkan Mak Bapak dalam hal ni?? kalau nak tuduh tataw jaga anak pulak penjagaan macam mana lagi yang nak kena buat?? kalau dipukul jadi kes dera kalau marah merajuk lahir rumah,issue yang ni kalau dibentangkan memang tak kan habis sebab masing-masing ada pendapat masing-masing.

Jadi dalam hal ni kita nak salah kan siapa??Family dye ke sebab tak pernah nak nasihat dye????Atau salah Mel sendiri sebab jahat macam penjahat?Atau jugak salah polis sebab tak nak tahan dye lama-lama??ke Mak Na sebab izinkan dye berport dibelakang rumah Na? Masyarakat sekeliling sebab menuduh macam-macam?Atau jugak salah perempuan Indon tu ,yelaa siapa suruh bagi dye nasi?atau Na yang salah sebab tak pernah tanya Mel kenapa jadi macam tu??Sebelum kita buat keputusan untuk hukum orang kita kena banyak selidik apa yang sebenarnya yang terjadi.


The boys you PUNCHED  in the hall today
 committed suicide a few minutes ago
The girl you called a SLUT in class today
She's a Virgin
The boy u called LAME
He has to work every night to support his family
That girl you PUSHED down the other day
She's already being abused at home
That girl you called FAT 
She's starving herself
The old man you made fun of course of the UGLY SCARS
He fought for our country
The boy you made fun FOR CRYING
His mother is dying

You think you know them
guesst what?
YOU DON'T! 










Miss Volvo ungut Na dye tak nak kawan Na kalau Na tak join GA yang dye tag
Na nak join tapi macamne nak join AJARLAAAA
=D

208 comments:

  1. Replies
    1. You means???
      Kamu ataw Na yg besalah??
      Hahaha

      Delete
    2. Eh, main yu yu plak dgn lelaki semalam.

      Ha ah kan Na. Nak judge siapa yang salah pun susah gak ni sebab kita mmg tak tau kisah sebenar disebalik apa yg budak mel bukan nama sebenar tu buat. Tapi umur baru 14 tahun. Dah la penah skolah pondok. Sayangnya masa depan dia. Na amik la dia jadi adik angkat. Hehe. Tapi jangan la. bahye plak. Karang dia mintak nasik dgn Na plak.

      Delete
    3. HAHAHAAHAH
      kan..kalau dye minx nasi Na bgi package dgn kaki kekekke *gurau jeeeee

      btul tu kak Lyd..tataw mana salah dan silap nye..sbb tu kita tak boleh senang nak menunding jari.. =)

      Delete
  2. mcm2 zmn skrg nih..dunia maju lah katakan..perangai pun maju jugak..miss volvo nak Na berdikari hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa tu laa tu btul..
      Semakin maju dunia ni semakin maju peragai masing (Y)

      Na cuba berdikari,tp nk ajar skali jeeee hhahaha

      Delete
    2. Na Na Na memang lah 'Na Na Na Na ganu kiteeee' buat irama lagu sikit huhu..

      Delete
    3. Hahaha
      Na Na Na Na Na
      (Sambung)

      Delete
    4. ha mengumpat!!! eh kate dah sign up utk nuffnang tp xde tempek iklan kt blog pun? :P

      Delete
    5. Tu laa Sha lee yang Na tak faham..mana nak dpt iklan tu ntah.. hehe

      tapi btul kita dah sign up..

      Delete
  3. YA ALLAH .. SMPAI CAMTU SKALI PENANGAN GAM TU ERK .. MASYA ALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa bahaya deq!
      Jauhi org yg khayal dgn gam ok deq!

      Delete
    2. KAT SINI RAMAI KAK .. HARI TU DIE G LANGGAR WAKAFF .. DA PATAH KAKI .. HIKHIK .. KLAKAR LAK TGOK .. LURUS JE KE WAKAFF ..

      Delete
    3. Hahahah yg ni mmg klakar!
      Update cerita ni kat blog deq cepat! Hahaha

      Delete
    4. HAHAHA .. DA UPDATE ..

      http://najihah90.blogspot.com/2013/01/mat-gam-dan-wakaff.html

      TP MAAF KJNA .. DEQ XPANDAI NK BERCERITE

      Delete
    5. Alaaa ape lak tatw bercerita..nty kjna check.. Tgguuuuuuuu :)

      Delete
  4. Replies
    1. Hans mcm pernah cuba je
      Hehehe *gurauuu Hans :)

      Delete
  5. mcm2 kes lah skrang Na..Indah rs environment skarang da tak slamat utk sesape pun..huhu..xtaw la ape yg silapnye :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Indah..itu laa yang Na slalu fikir..spe yg salah ape yg salah mana silapnya..

      Life kan indah???

      Delete
  6. well...sebenarnya, kat sekolah pondok tu lagi ekstreme. bkn stakat gam,...ganja,syabu pun dieorg main. Aku ade kenalan yg dulunya sekolah pondok, dan die skrg ni bermain dgn ganja. entah la.. kalau kecik2,boleh la salahkan mak ayah kan? ni da bapak orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeker?? Serious yg pasal kat sne lg ekstreme tu baru Na taw.Na egt kat sne bebudak baik2 belaka.

      Delete
    2. sbb kdg2 yg pergi sana tu , pasal mak ayah dah tak tahu nak handle macam mana dah kenakalan anak dieorg tu. So, bila dah tercampak sana jauh... terkongkong.. lagi la mengganas. Tapi tak semua la... ada yg bagus tu, bagus

      Delete
    3. Ohhh baru Na taw..
      Tp btul..kat skola mana2 pun mesti ade yg tersenget sikit pe'el nye hehhe contoh terdekat Na laa hahha

      Delete
    4. ohh baru yong taw ( guna ayat na ) haha.
      ooo naughty2 ye?

      Delete
    5. ala bro..ganja tu kan tumbuhan jer..hehe..amik sikit buat ubat tido takde hal la..hehe

      Delete
    6. Haaa tdo kepala berat nyamannn.. #_#

      Delete
    7. hahaha... elok jugak. try buat sup sayur la lepas nih. XD

      Delete
    8. kakakakakakakak =D
      naty dah siap sup sayur tu boleh bagi Na dgn Bundle rasa heeeeeee

      Delete
  7. 14 tu usia budak-budak nak mencuba segalanya... Kalau tak ada pengawasan yang ketat, apa-apa pun boleh jadi.

    tu je dira nak komen..

    na... I miss you... Dira nak blogging balik, tapi asik busy je... naaa.............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umur 14tahun laaa Na jd jahanam sikit (da pandai ponteng skolah)
      Hahahaha tp jahanam yg masih terkawal laa hehehe

      DIRA!!!!!! U noe wht??
      Na rindu diraaa 1juta kali!
      Muaxxxxxxxxxxx

      Delete
    2. eleh.. takat ponteng sekola tu perkara kecik la na.. Dira siap panjat2 bumbung sekola, naik atas tangki air, naik atas gate empangan air sungai...

      rindu la nak buat semua tu.. hik hik hik :P

      Delete
    3. Tuuu belum hebat lg tu HAHAHAHA!
      Kan rinduu kan???
      Bila imbas semula rasa mcm NOOB gilaaa :D

      Delete
    4. hahahaha.. rindu nak jadi lanon kat sekolah..
      tapi dah tak suka gi sekolah, sebab cikgu dah cop kita lanon.. ekekekkeke :P

      Delete
  8. hehehe...isu semasa tu..hahahaha..bila masa tah aku kutuk ko kan na..pandai2 je..sekeh sekali baru tau..hahha..

    dulu aku masa baru2 kawen duk ampang, kemain ramai lagi budak2 layan gam belakang taman rumah aku..kadang2 kalau aku boring aku join gak..hahaha..join diorang sembang je..best layan orang stone gam ni..apa yang diorang nampak semua ajaib..hahaaha..

    bab sapa salah tu..bg aku semua terlibat..nama pon hidup dalam masyarakat kan..kat sini mmg taknampak..nanti kt akhirat menjawab la..semua ada saham..hahaha..sekian terima kasih..

    #msa sekolah dulu,rumah aku pon port stone..-_-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sekeh? Na elek..
      Kena Lyaa.. Padan muka Lyaa.
      Kekekeke

      Hahahahahahah
      Mcm ade ayat2 cover kat cmmnt bundle ni..
      Bundle pasti ke Bundle layan dyeorg borak je kekekeke

      Tp btul laa tu..
      Mcm Mel dye stone dye nampak superman laa badman laa mcm2 "MAN" dye nampakk kekekke

      Wahhhh jwpn Bundle Na suka !
      Akhirat nty semua nye terjwb..
      Bangga Na jd adik Bundle :)

      #rumah jd port mesti meriah rumah bundle kan hahaha

      Delete
    2. aku dah agak dah..mesti kene liyaa..kehkehkeh..

      nakal2 aku ni na, aku guna gam kat kertas ngan kasut je..stone murahan la hidu gam ni...hahaha..

      tpi serius masa sekolah dulu masa form1-2,rumah aku jadi port gejala sosial..curi basikal barai kat rumah aku, belajar isap rokok, yang hisap gam pon ade,tgk 'tape blue' dan mcam2 lagi..haha..

      p/s : pasal jawapan aku tu bukannya 'terjawab' na..maksud aku 'kene jawab'..semua salah sebab kenapa jadi camtu dalam masyarakat..harap maklum..haha..

      Delete
    3. eh, pesal komen aku panjang2 sangat lak ni..hahaha..

      Delete
    4. Pakcik, kau send emel ke apa kat Na ni? Wakaka! Lenkali jangan sekeh Na lagi. Asyik2 aku je yang kena =_=

      Delete
    5. Hahahahah tu laa Na confused td rasa mcm lyaa yg reply..
      Rupenya Bundle kekekkekek
      Hahaha GAM kertas Bundle stone ape???camne cara khayal dye tuu wkwkwkwkwkkw vongok taw Bundle niiii :)) sakit jiwa bace cmmnt Bundle dahhh hari tu Bundle halau Na dari blog Bundle kan..hari ni dengan segala hormat nyyee Bundle jgn dtgg cni lagiiii yey hahahhahahhaha

      Tak pasal akhirat tu laa maksud Na..kan bnyk persoalan sape yg patut dihukum..dan menjawab laa seperti yg Bundle maksud kan grrrrrr itu pun nk kena terangkann haha

      Delete
    6. hahahahhaa....aku kene balik...lagi ko tak bagi, lagi aku suka na..hahaha..

      aku citer tu pasal gam dunlop la..kalau gam kertas tu aku buat cam jem je sapu kat roti..sedak gak..hahahaha..

      Delete
    7. Bundleeeeeeeeee!!!
      Da laaaaaaa dah berair mata Na bace cmmnt Bundle laaaaaaa
      Wkwkwkwkwkkw vongok yg melampau taw Bundle ni hahahah

      Eh! Hye Lyaa maaf lyaa setiap kali Na elak dari sekehan Bundle mesti kena kat Lyaa..na pun turut simpati tp wht 2 do hehhehe

      So dlm hal sekeh ni salah sape???mesti laa Bundle kan?

      Delete
    8. tumpang komen kat sini jela. malas nak scroll sampai bawah :D

      1st, mohon Na ampunkan sebab baru sempat terjah sebab baru sihat sepenuhnya. kihkihkih.

      2nd, erkkk..haihh~ budak2 zaman sekarang, tak macam kita dulu-dulu kan Na kan..kita baik ;p

      Delete
    9. Alaaaa ape pulak ampun2 sbb baru terjah..entry ni pun baru smlm Na publish..so xde lambat ponggg hehehe

      2nd alaa Na dlu x berapa nak baik la Farah hehhehe tp Na tgk farah pun mcm 2x5 je dgn Na kan hehheh *gurau jewww sygg!

      Delete
    10. p/s: 2x5 ke kot. kihkihkih. dulu2 la. sekarang dah baik ;p bila ingat y dulu2, ya ampunnnnn.. betul la tingtong.

      Delete
    11. Ting tongggggg~!!!
      hahahahaha

      Delete
  9. macam macam hal budak budak sekarang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan awak kan!
      Mcm takut Na nak ade anak
      Ecewahh~

      Delete
    2. takut nak ada anak jangan kahwin..

      tak kahwin means tak perlu ada boyfriend..

      tak ada boyfriend means... eh, boleh ke?

      hew hew hew

      Delete
    3. Yezaaa admin dah beraksi semulaaa welkemm back DIRA!!!!

      Dira klau xnk anak bole jew ade suami dan BF... Tp xbole ...............................................................
      Ape laa diraaa hehe

      Delete
  10. kt kg luqman pon ade yg jenis hidu GAM nih..kalau die dah dalam imaginasi die..duduk jauh2 la..jgan kacau..kalau x nahas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa taw pun luqman..
      Luqman jgn join dyeorg pulak taw!
      Na babap nty!
      :)

      Delete
  11. setiap benda ada punca n sebabnya.. :)

    ReplyDelete
  12. dulu masa sekolah, budak2 laki bawak beg plastik. ada gam. siap ajak sedut sekali. ish..memang teruk dan menakutkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskk jahat ajak org pulak!
      Tp mmg menakutkan dani..
      Bek layan org mabok dri hidu GAM ni..(Bagi Na lAaa )

      Delete
  13. Di negeri om putih selalu dengar cikgu pompuan rogol murid2 lelaki, malah sampai yg dpt anak pun ada. Kesian budak2 lelaki tu, masih sekolah dah kena jadi ayah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yekerrr????
      Baru Na taw...!
      Tu lagi pelikkkkkkkkk dan menakutkan hahhahha

      Delete
  14. rasanya dlu kazen sy terlibat dlm kes hidu gam jgak! aiseh.. ayat 'terlibat dlm kes' tu.. hahaa.. tapi sejak banyak macik2 pacik yg sound dorg, dorg pn insaf laa.. skang dorang fokus dengan keja dorang ja..
    berdasarkan kisah MEL, nak kata kurg didikan, dh dihantar ke skolah pondok, hmm.. ntah laaa sapa salah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah kazen Emma da berubah...kalau yakin pada diri semua nya bole berubah kan.... :)

      Delete
  15. stone tu apa Na..?
    kena minta mak ayah dia hantar kat sekolah pemulihan akhlak tu..adalah yg tak kena dgnnya tu. mungkin adahal sesuatu yg berlaku masa dia belajar ditempat lama dulu, mana taukan..?
    semoga keinsafan cepat dtg pdnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa Ha..tp family dye pernah cuba buat mcm2 utk dye tp x jln jugak..mcm Na ckp tatw kat mana salah dan silap nyeeee

      Eh Na da taw name awk "HA"
      Gempak tak Na?? Hehe

      Delete
    2. eleh.. baru tau nama 4feet8 "Ha" dah kecoh...

      ce cari nama penuh dia.. baru ada kelas.. ekekekkeke :P

      Delete
    3. Heyyy ni jd admin ke jd batu neraka ni hahaha kejam laa Diraaaaa T__T


      Delete
    4. fuh, terharu na tau.. hehe.. ;)

      Delete
  16. Sokong 4feet8. Kalau parents dah tak mampu nak jaga & rasa terancam, anta la kat skola pemulihan akhlak. Takkan nak biar dea camtu je. Kesian. Nanti lagi jauh menyimpang. Pastu bahayakan org laen pun ada. If da anta skola tu pun tak berjaya, baru la pikir cara laen kut. At least, kena la try dulu kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon kerajaan buat cam negara luar la baik gak aku rasa..adakan kerahan tenaga macam masuk tentera tu..org 2 bermasalah ni sumbat diorang kat situ..atleast berguna gak dari tanggung makan saje kat pusat..

      Na, singgah sini gak ye..blog lama aku..hehehe..
      bundle pages

      Delete
    2. Lyaaa Na x terima cmmnt Lyaa ni..sbb Lyaa x bole sokong mana2 cmmnt dari Entry Na ni..
      Na nk Lyaa bg pendapat sndri..wlaupun sama kena carik yg lain.. Hahah pastu tolong beat cmmnt bundle jgn bg dye menang laa tolongg laaa hahahha

      Bundle Na stuju pendapat bundle..tak sangka wlaupun otak Bundle da diGAM masih berfungsi dgn baik kekkekeke (serious Na gurau)

      Fuyooo bnyk nye blog! Ok! Sure Na akn terjahhh !tolong bentang carpet merah utk Na sampai ke page Bundle tu eh.

      Delete
  17. setan yang bersalah sebab setan dah tentu masuk neraka....

    ReplyDelete
  18. yup sys , kalau gam polis tak boleh buat apa-apa sebab bukan dadah . itu pasal lepas . belum ada undang-undang yg digubal untuk kes gam ni tapi dgrnye nanti ada buat .

    kat poli Farina ni punn -.- duluuu student lelaki ceroboh hostel student perempuan rogol budak khas . poli farina ada budak khas *bisu n deaf . kuang ajo punya lelaki .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yekerrr tu la menakotkan Farina :/
      Kurangg hajar gilaaa!!!
      Eeee geram taw dgr crita mcm ni..
      Tp tu laaa tak bole bnyk cmmnt dlm hal ni Farina..

      Delete
    2. ha'a ni pun kecut je duk hostel ni :3
      dah ler Farina dapat blok yang budak kena rogol tu .
      haish sabaq ja la

      Delete
    3. Aiyoyoyo mmg serammm!
      Tp mcmne dye bole masuk? Kn ade kunci bilik? Ke xbole kunci (maaf Na tatw keadaan asrama/hostel)

      Delete
  19. Ah.. jauhnye kena skroll baru dpt komen. hehe..

    Hmm... dah budak buat hal kenapa nak halau? Kalau bukan family, sape lagi nak bertanggungjwb nak betulkan situasi budak2 tuh?
    Senangnye give up untuk masa dpt ahli keluarga..

    Hish~...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Len..kalau Na jd family dye pun Na rasa Na takut nak sebumbung dgn dye.yelaa tbe2 dye ngamok nk tetak org guna parang..tu kan bahaya..myb family dye habes ikhtiar kot then terpakse buat kptsn cam gitu.. Mungkin laaa

      Haish...

      Delete
  20. sampai mcm tu sekali. ibu bapa dia suruh belajat pondok or dia sndri nak.?

    nak kata pengaruh rakan kat sek pondok semuanya ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dye yang nak pada mulanya..
      Tu laa dlm hal ni confused kan kan kan???

      Hai Hana..cute awk ni...awk tggu laa nty mesti abg bundle ataw abg H ngorat awk hehehe

      Delete
    2. hai hana.. nak kenal boleh? ;)

      Delete
  21. ketuk2 kepala kat dinding. ini adalah isu yg diluar pemikiran kita. tp kalau dah macam2 isap, kemungkinan ini boleh berlaku. tp kalau mmg yg saja2 nak merogol tuh, ni musti banyak tgk ceta 18sx,sg dan macam2 agi. nafsu ni kalau diturut mmg jadi setan. tp kan, mmg tak boleh nak kata apalah Na utk hal2 gini. tak pandai nak komen panjang, dgn harapan biorlah pelaku tu cepat berubah dan sedar akan kesilapan yg dilakukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) btul tu kak..Na pun berharap mcm tu harap dye balik ke pangkal jln..kesian kat ibu bapa dan diri dye sndri...

      Delete
  22. peerrrhh...naik juling den baco...ekeke...tp kan bahaya ler..terutama bila dak tu port blkg mah jna...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa terharu Na awk bace sampai juling mata hehehe :))

      Tulaa tu,pada mula nya x kacau org..makin hari makin advance tu yg rasa mmg bahaya.

      Delete
  23. haishh..takutlahkan zaman sekarang...!
    bila baca macam kisah na ni, tal tahulah nak salahkan siapakan...

    tak tahu nak kata apa...nak katakan salah ibu bapa...tgk mak ayah dia dah cuba berikan yg terbaikkan...

    mgkin senang cko, salah diri sendirilah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kak Nur,kalau kita yg fikirkan alamat hentak kepala laaa kita kan hehe..

      Apa yg Na harapkan semoga dye bole berubah.

      Delete
  24. Btl tu na..maslah mcm ni sampai bile2 xkan abis..pendekatan budak dulu dgn budak skunk berbeza..

    ReplyDelete
  25. sesetengah org, dia cuma perlukan support dan kepercayaan..lebih2 lagi drpd family sendiri..tapi itu tak bermaksud yg dia patut letakkan kesalahan tu pada family and org sekeliling..

    dia yg patut bertanggungjawab atas kesalahan sendiri..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab semua keputusan bergantung pada hati dan diri masing-masing.. kan, H kan? hehe

      Delete
    2. Yups itu yg sepatutnya!
      Tp H kenapa dye jd mcm tu.
      Punn kite xtaw,

      Dah tgk x crita jack reacher?
      Cer tgk crita tuuu..

      Delete
  26. budak tu kurang kasih sayang ke ape? kesian jugak kan. tp xtau puncanya apa. ada kot sekolah khas utk budak2 juvana. sempat lagi kot kalau nak selamatkan dia kan.

    bahaya betul siap buat port belakang bilik na lg. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tu laaa btul Na pun tggu dye kna tahan lama2 (kejam tak)
      Bukan maksud nk dye sengsara dlm tu..just utk dye berubah... Siapa tahu kan??? Takde org dlm dunia ni xbole berubah kan Chic Na pokok pangkal hati kite sndri nak ke xnk kan kan kan?

      Delete
  27. isk..takotttt lah Na baca ni.. minta dijauhkan..
    susah nk ckp..tak tau nak salahkan sapa?? tak kan mak bapak ajar benda2 salah kan Na? huhu..
    moga mel berubah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa btul kak Atie...
      Na pun harap cam gituuuu :)

      Pa'e sihat tak??

      Delete
    2. Pa'e sgt lah sihat.. dah pandai malu2 skrg ni..tak mau snap picture..manyak susah..haha..
      pa'e say "Ibu,kirim salam sama kakak Jnaaaa"..kihkihkih...

      Delete
  28. Eiii 14 tahun dh macam tu . Tah apa jd dgn masa depan dia klu tak reti nak berubah . Gelap . Eiii tolonglahhh baru 14 thn dh bnafsu mcm tuuuu (‾.‾٥)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Ayuz...belum terlambat dye nk berubah..itu yg Na harap kan jugak...kekadang tu bukan sbb nafsu sbb tak boleh berfikir dahhh tu..bebal! Hahaha

      Delete
  29. Sygnya di usia muda dah rosak...ms dpn entah ke mana...rasanya dia dah mampu pikir mn baik mn burok..na x takot ke time dia dok blkg umah na tu?? eeii seram....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut jugkkk tp klau halau pun bukn je dye dgr hihi tak bole buat ape deqlaaaa.

      Delete
  30. Hmmm..mungkin mak ayah dia terlalu manjakan anak dia.
    paksa je lah anak masa kat pondok dulu.
    lama lama, terbiasa lah.

    wan dah post dah na,
    sorry, susahkan na.
    thanks anyway.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manjakan??
      mungkin..tapi wan zaman skrng jarang nak dapat ank dgr ckp ibu bapa..
      kannn knn kn??

      Dahh dapat da resume wan yeyyyy \0/

      Delete
  31. skrg mslh sosial dlm kalangan bdk2 mmg da merebak..aritu kt skola kwn..die cerita, ank murid die sekolah rendh da wat maksiat sbbnye terpengaruh tgk cerita ombak rindu..ad adengan seks erk dlm ombk rindu...aku pn xtaw, sbb xtgk ag..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. OMBAK RINDU???
      omaigadddd hahahha yg ni mmg mengejutkan tp mcm kelakarr jew Faiq hehehehe =D

      Delete
  32. tak tahu nak kata apa..
    budak2 zaman sekarang ni dah tak tahu nak kata apa..

    ReplyDelete
  33. Entahlah Na...rasanya tak de emak ayah yang nak anak dia jadi cam tu... pengaruh sekeliling jugak memainkan peranan....

    Kesian emak ayah dia ...mesti risau dan susah hati...
    Tulah memang susah nak mendidik anak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul tu okje..
      Na sokong sgt...
      tak bole nk salah kan family jee..
      sbb benda tu atas diri sndri kan okje
      tp diri sndri pulakkkk kite pun tataw nape dye jd mcm tu..
      pening kann..
      =)

      Delete
  34. Erk! Budak2 zaman sekarang extreme..Dulu budak2 main sembunyi2, tuju tin, tuju kasut sekarang online, ipad...Macam2 diorang belajar kan? Grrr!

    Budak2 pun dah membahayakan sekarang :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn btul tuu..
      kazen Na umur baru setahun ..
      permainan dye IPAD okayy!!!!!
      gilaaaaa Na yg dah 26tahun pun xde IPAD!!!
      manaaa aciiiiiiiiiiiiiiii *nangis jeles!

      Delete
  35. Babe fie tak rasa lah kena salahkan family dia, tengok awal awal family dia dah cegah dia dari jadi liar macam tu. Mungkin tu sebab syaitan dalam diri sendiri, diri dia babe. Dia pilih nak jadi macam tu. Na u take care tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu Fie ..
      Family mana x syg anak??? btul tak??
      even takde kduet pun utk anak mesti dyeorg ada kan?? mcm masalah Mel ni kita tataw ape yg jadi mase dye kat skolah pondok tu.segalanya berubah masa dye pg belajar kat sne...
      Bila iman diri tak kuat mmg senang laa kena hasut dgn syaitan (macam Na hihi )

      Delete
  36. sekarang ni cara nya budak tu hantar masuk pusat pemulihan je. takkan nak suh family dy kutip dy semula duk rumah diam2 takmo keluar rumah. -_-'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe
      kan mana ade ibu bapa yg sanggup kurung ank ye dak?

      Delete
  37. Tkot la kalo budak mcm tuh, kalo jnis tak kco org tapa, nie yg jnis kaco org yg bahaya nie, arituh pon pyka ada keluar dengan pdot, ada sorg budak nie dia tgh isap gam, dia memng tsk boleh tgk prmpuan, time tuh dia nak dkt dgn pyka, nak kaco pyka, nasib la pdot ade, dia boleh plak nak buat pdoy, tak psal je kena dust dusy, bahaya tao org yg isap gam nie kdg2, so jga la diri baik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeee bahaya nyeee syukur awk dgn pdot time tu pyka..pasni pasti kan klau kuar kemana2 ade org yg teman kan pyka okay.

      Delete
  38. kenapa family dia xanta dia g pusat pemulihan klu dh tau xnk anak dia jd jahanam n memalukan nama baik family.. nape mesti biarkan dgn halau dia kuar dri umah? pelik gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang kes halau tu Na rasa klau Na jd family dye pun Na akn buat benda yang sama..sbb dye sampai nak membunuh family sndri kan (dan perbuatan dye tu dye sendri tak sedar) mmg sepatutnya nak dihantar ke pemulihan tp disbbkan bawah umur pihak sana tak trima..

      Delete
    2. hurmm..ssh gak mcm tu.. kang membahayakn org lain.. skolah juvana kan ada kan.. Na kena berhati²

      Delete
    3. Tu laa Na stuju gila lagi2 kalau kena tahan kat pusat pemulihan akhlak..tu lagi bagus kan..tapi entah laa kak Tina Na pun tak faham..undang2 negara kita mcmne ;)

      Kak Tina pun kena berhati2 okay!

      Delete
  39. family dia la yang salah...
    budak 14 tahun buat masalah patutnya family dia la kena betindak..hantar sekolah budak jahat ke..
    kurung ke..tegas sikit..ada ke halau dari umah..kalau halau lagi la dia bebas kat luar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Family mana yang tak sayang anak kak Diana..Na tak rasa Family dye yg salah sbb macam2 cara dan dah perabes duet untuk baik pulihkan anak dye..sampai dah give up..kita tak rasa apa family dye rasa means kite pun tataw ape yg sbnrnye jadi kan???

      Delete
  40. scary sesangat..dah kena penangan GAM @ yg seangkatan dgnnya mmg khayal habis..mula2 mmg x kacau org..lama2 sapa tahu mak sndr pun disangka hantu..sekarang ni mcm2 dah perkara2 diluar logik akal berlaku,,apa yg penting kita kena menjadi insan yg prihatin..stj x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. stuju..
      tu laa pada awal nye mmg org2 mcmni takkan kacau orag..tapi tu laa bila lelama lain macam pulak pe'el dyeorg =)

      Delete
  41. 1st. salah budak yang isap gam tu sendiri.
    kenapa dia start isap GAM? kan dah susah kan orang lain.

    2nd. Parents.. kalau dah tau jadi macam nie, kurungkan je dalam bilik kat rumaj. jangan halau dia, sebab dia masih muda, dan masih boleh dinasihati dan diperbaiki.

    Tak perlu hantar bdk tu ke pusat.. biar Ayah/Abang dia buat apa yang patut kalau dia merapu meraban.

    sekian wasalam..


    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st- kekadang budak baru nak up ni mmg suka mencuba (mcm Na pun dlu start merokok sbb ingin memcuba laa pada mulanye =D )

      2nd- kurungkan kalau jenis family yang kaya rumah pun cantik cukop ggn pagar smua ada myb benda tu boleh membantu..tp Mel bukan dari family yg senang tak silap Na rumah dye ade 2-3 bilik je yang x berpintu.

      Delete
  42. btul tu...kena selidik...xbleh men tunding jri jerr...tpi Naa take care yea....wsau plak dye buat port kt bakang umah Naa tu...pntu hrus lah kunci sntiasa...suka la poem ke quotes erk yang english tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa mmg Na takut jugak klau balik lewat2 pun mesti abg Na akn tggu Na..takut jugak kalau2 dye tbe2 mengamokkan hihii

      Delete
    2. Bgus la abg Na ada...klu abang xde, Na jgn jln sorg sorg....jln reramai....

      Pssss....alaaa jgn larr majuk...Na kan nnti fly merata rata...huhuhu....xbawak rietta, rietta lak mjuk....hehehe....

      Delete
    3. HAHAHAHAH
      tetap Na nk merajukkkkkk ;p

      Delete
  43. dalam hal ni, saya dapat rasakan Mel tu yang harus dipersalahkan. sebab dia terlalu ikut emosi dan hati sendiri. dan pilih jalan yang salah... bukan salah mak bapak kerana mak bapak dia rasanya dah cuba yang terbaik untuk besarkan dia. apatah lagi dia dulu tak pernah tinggal solat. tu semua didikan mak bapak dia. semuanya atas diri sendiri. bila dah salah pilih jalan, memang itulah jadinya..sebab saya juga pernah salah pilih jalan dulu... nasib baik, saya dapat selamatkan diri sendiri daripada terus di dalam kegelapan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup ape pun mmg Mel salah..sbb bertindak ikut perasaan (kalau yakin pada diir sendri mesti boleh berubah) tapi kita pun tataw apa punca dye jd mcmtu.

      Macam Family dye ..mmg tak bersalah ..mmg xde mak bapak Nak anak dye jd mcmtu...kalau tak sayang buat apa mak ayah nak jaga sampai umur dah 14 tahun kan?? bek buang je dari kecik btul tak??

      Boni dgn Na sama je..Na pun pernah jadi jahanam dlu..Na tak kata Na baik skrng..tapi lebih elok dari dlu laa hihihi ;D

      Delete
  44. ish bhya tu na..dk blkng umh lk tu..hati2 sama erk...fuh pnt jog smpai blog na.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA
      patut la sampai berpeluh cian Ayu joging sampai kat cni..hehehehe

      Ayu pun kena hati2 jgn kuar berjln sesorang okay!

      Delete
  45. fuh..panjang cerita jadi panjang laa commentnya..hahahha...

    1st: siapa salah tu bagi lan terletak pada parent, sebab kalau dari awal dia dah tau so dia kena amik tindakan yang patut...Dia ade abg kan??apa fungsi abg dia selaku orang yang lebih tua???

    2nd: fyi, apa yang na ckp tu betul,Penagih gam tidak dilayan seperti penagih dadah kerana Gam bukan terletak kepda akta dadah tetapi lebih kepada akta racun..tapi tatau laa kalau sekarang dah berubah..

    3rd: by the time dia datang umah perempuan indon tu its too late already..kita sebagai masyarakat dah takde apa-apa yang boleh dibuat melainkan hanta dia ke pusat-pusat yang berkaitan (bukan pusat hiburan)

    at the end benda nie boleh dicegah kalau family dia didik dia elok2 dan tak buang dia merata-rata sebab dia seorang penagih..memang malu ade anak jadi penagih tapi adakah dengan membuang anak itu dapat menyelesaikan??kalau kalau budak tu lagi teruk macam mana??at the end parent tetap dapat nama buruk...hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg Lan bgtw semua nye btul...tapi..ada tapi nye..as Na taw family dye dah buat mcm2 utk dye Lan..n Family bukan datang dari keluarga yg senang..mak Mel tak bekerja bapak hanya kerja dgn alam flora (harap Lan taw kerja apa tu) adik beradik 12 org..so kalau nak mengadap Mel sorang jee rasa nye tak termampu..didikkan mcmne lagi Mel nk klau bukan atas usaha diri sndri utk berubah..takde mak bapak yang nak anak dye jd teruk kan?? abg pulak setahu Na sampai pernah nak bunuh dah adik dye sbb da xtahan..memula nasihat..nasihat..nasihat ..nasihat sampai dah berjuta kali nasihat..sape yg tahan..Mel pulak sampai skrng tataw kenapa dye jd mcm tu..tp kerap dye ckp ade org dengan dye yg hasut dye..try pg berubat kanpung..benda yang sama jugak bomoh tu ckp mmg ade "benda" dampingi dye..tapi utk berubat lebih lanjut family tak mampu..sbb tu Na bgtw kat dlm entry ni kita tataw mana salah dan siapa yg patut dipersalahkan

      Delete
    2. yup..betul tu Na..kita tak rasa sebab kita tak berada kat tempat mereka..moga cerita ini dapat dijadikan pengajaran..

      Regards,
      -Strider-

      Delete
  46. Apa yg kakak heran tu kenapa pulak dah kena tangkap dilepaskan... menyusahkanorg ramai aje kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa kakzakie Na lebih setuju kalau dah tahan n terus anta pusat pemulihan akhlak..btul tak kak??? tapi undang2 negara kita yg Na xberapa nk faham..

      Delete
  47. mujur dia tak bawak lari kak Na ke apa ke pada kak Na...Kak Na kan pandai kung Fu ...lwn je kalau dia buat gtu..keh3... bahaya lah ..hmmm... risau pulak kalau ada gadis macam mel dkt area rumah saya ngendap saya :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA
      ape pulak kungfu je..silap..smua Na taw..
      jgn perasan laa nk ngedap awk hahaahah

      Delete
    2. haha..ke situ pulak kak Na..kah3... mana la tau kan

      Delete
  48. terpana membaca n3 ni Na... sesuatu yg buat parents mcm KA ni risau sgt.. apapun dokan yg terbaik aje for anak2 KA

    ReplyDelete
  49. Ada gak baca pasal kes budak 13 tahun tu. Seram lah dengan bebudak zaman skang nih.

    Nak salahkan parents 100% pon tak boleh juga. Mungkin parents dah bagi didikan kat anak. Environment pon memainkan peranan juga. Tapi pokok pangkalnya diri kita sendiri. Iman, mental & fizikal kena kuat. Banyak godaan bila hidup dalam zaman yg serba canggih nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup kak Fiza..zaman skrng makin canggih tu yg makin pelik2 kejadian yg x sepatutnye jd kat budak2 zaman skrng..

      Delete
  50. bahaya kan org hidu gam ni. boleh bygkan mak sendiri mcm ular.

    seram pulak dengan citer2 mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups kak Ros..jauhi org yg tgh dlm keadaan x sedar (mabuk ke Hindu GAM ke )

      Delete
  51. mmg bahaya mcm ni..tp nda ble salah kan ibubpa 100%..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul MV Na stuju..Ibu bapa tak patut dipersalahkan 100%

      Delete
    2. dtg balas pertanyaan Jna..wani comel sebab mama dia cute..hahaha

      Delete
  52. salam jna.
    Thanks sharing
    Pekabar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ta sihat sejahtera hendaknya..
      Thanks jna sudi singgah..

      Delete
    2. Na sihat Alhamdulillah.. ;)
      thxs dtg singgah blog Na..

      Delete
  53. Walau macam mana pun ibubapa dia kena nasihat, pujuk tanpa kenal erti penat. Budak lelaki takkan lari dari rumah kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..budak laki jarang nak lari rumah..tapi klau memberontak mak ayah pun sanggup dyeorg bunuh =)

      Delete
  54. Na.... malas nak cari komen lama...komen new le pulak..he...he... mana gambar dinner?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA
      tu laa Na akn post rini wiwiiit =D

      Delete
    2. ho alloh.... hari ni ke hape tu,..he..he...rini tu maksud dia 2 hari akan datang eh!!he..he..

      Delete
  55. Assalamualaikum....mcm dunia skg ni...

    P/s jom la join segmen mama tinggakkn tarikh lahir kat ruang komen tu nanti mama masukkn link ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusalam mama =D

      ok Ma sure Na join..
      thx invite

      Delete
  56. Assalamualaikum jna...bahaya2kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusalam...
      yup sanagt bahaya mama..

      =D

      Delete
  57. kesian jugak kat Mel ni.. patutnya family la kot kena main peranan. pergi hantar ke pusat pemulihan ke.. lagi dibiar, rosakla die nanti. sekarang ni gam, pastu nanti2 ntah ape lagi yang die buat.. harap2 dia berubahlah nanti. demi masa depan negara.. kahkah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa masalah undang2 negara kita budak bawah umur tak boleh dihantar kat pusat pemulihan akhlak tu yggg pelik tu..

      Delete
  58. huhu.penghuni dunia semakin menakutkan.huhuhu.Mohon kita & keluarga dijauhi daripada benda2 cmtuu.Amin =)

    Kesian plak ngn Mel tu,patut family give support pd dia spy berubah & anta pi pusat pemulihan. bila xda support dr fmily, tu yg Mel tu makin liar. huhu.kesian laa =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups btul semakin canggih semakin pelik oeragai dyeorg heheh

      Kesian kt smua yg terlibat bagi Na..family dan diri dye sndri..

      Delete
  59. semua salah. kalau semua jalan kan tanggungjawab dgn baik menegur mungkin dpt membendung walaupun sedikit :)


    tp kalau dah jahat rasanya cam nak hanta je penagih2 penjahat2 ni ke pulau jerejak. dorg ssh nk berubah..(sesetengah lah tak semua)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups semua salah dan smua harus perbaikki diri..so tak boleh nak salah kan family ataw Mel sndri kan..sbb kita pun tataw ape yg sbnrnye terjdi..

      Delete
    2. Assalammu'alaikum...wrt,

      Ya benar semua kita yg tau kisah ni bersalah, (termasuklah saya yg baru terbaca n3 ni)...

      Namun jln terbaik adalah kita sama2 berusaha memperbaiki kesalahan yg telah kita terlanjur atau tersengaja melakukannya... Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lg Maha Penyayang... Allah Ta'ala melihat dan mengetahui segala2nya...

      Dlm kes Mel ini Allah Ta'ala jdkan sebagai ujian terhadap setiap kita (HambaNya), apakah peranan dan usaha yg kita telah lakukan... sebaik2nya kita usaha selesaikan masalah itu dgn tangan (kudrat kita), atau tegur dgn lidah (pujuk dgn kasih sayang atau marah sebagai peringatan) atau sekurang2nya doa kepada Allah dgn sungguh2 seikhlas hati kita smg Allah selamatkan Mel saudara seIslam kita itu.

      cadangan saya : maklumkan ttg mel kpd badan2 kebajikan, pusat serenti, dan jabatan Agama Islam setempat agar adik Mel dpt diselamatkan... dan masyarakat setempat juga terselamat... cik na dan keluarga juga terselamat... khasnya ibu bapa n keluarga mel terselamat... insyaAllah.

      Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.... dlm kehidupan ini pintu Rahmat Allah sentiasa terbuka luas... sama-samalah kita berusaha mencari jlnnya...

      Sekian wassalam...

      Delete
    3. Na terharu gilaa dapat commnt dari awk..
      anywy TQSM kerana sudi bg pendapat awak dlm entry Na ni..*appreciate sgt!

      Delete
  60. mmg t/jwb family asalnya, tp kdg2 family dah bg yg terbaik pun anak still tak elok bila besar. Remaja kan mudah terpengaruh dlm mencari identiti diri. Dlm kes yg Na ckp ni, semua pihak kena main peranan. Sume kena buat tindakan.

    apa lagi Na, lps ni kalau jumpa dia kena bertindak tau. Call 999. Boleh hantar ke Henry Gurney kalo tak silap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups..Kak Ujie...tapi kalau call polis tu laa dye kena tahan sehari je..tu Na pelik.

      Delete
  61. apa nak jadi ngn malaysia ni... lepas kes bunuh, kes dera.. lepas kes dera, kes rogol.. lepas kes rogol, kes samun menyamun ni... MasyaAllah, nak kena bala macam indon dlu ke baru nk sedar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Ena kan..zaman makin maju makin menakotkan..

      Delete
  62. Identity Theft...Itulah yg banyak berlaku sekarang..muka nerd tahap gila..tapi ketua gengster..kepala perogol...mmg sush nk pcaya org skarng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul tu Na sokong...!
      Lain macam keberanian budak2 zaman skrng..

      Delete
  63. Salah semua yang biarkan dia terus men gam.. termasuklah na hihi =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..
      Tu laa Na patut lebih prihatin kan..Tapi Na sndri tataw nak buat ape.. =)

      Delete
  64. menyayat hati sungguh baca kisah mel ni
    tp lya pnh dgr satu cite
    kalau org yg dah lama hsp gam.
    then die benti.
    possibility untuk hdp lame tu sgt la low

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeker...Ni Na baru taw.??
      sbb effect dye ke Lyaa?

      Delete
  65. salah diri sendiri la, ada member isap gam, dia cakap yang kepala paip tu tga marah dia.. tp sgt bahaya la skrg ne.. budak2 pun da pandai segala2nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul tu awk..dye org lagi hebat dari kita ni =)

      Delete
  66. haiyaaaa mcm2 skang ni kan..bahaya dimana2 ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul tu kak wanie..
      kak Wanie berhati2 laa kat luar sana ok!

      Delete
  67. eh taoi juvana tu macam mana pulak ? tak boleh masuk juga ke kalau bawah umur ?? :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu mmg pelik sikit laa Namee..Na pun tak pasti kenapa tak boleh ditahan budak bawah umur.

      Delete
  68. takut sekarang ni..kes-kes budak bawah umur semakin menjadi-jadi..

    ReplyDelete
  69. tak boleh nk slahkan sespe..mak ayah dia dah buat yg terbaik untuk dia kan..

    ReplyDelete
  70. berat isu ni...pening baca..hihihi....apa pun lgkh didikan dr kecik sebenarnya..pengawasan ibu bapa dr kecik...bile anak dpt didkan dan kasih syg dr keluarga,dyorg pasti ttp akan terfikir mengenai family....bila anak dh besar pantau la sentiasa bkn membiarkan dyorg berfikir sndri...mesti anak tu dlm hati akan ttp ada Family..ap pon berdoalah utk yg terbaik... :)

    ReplyDelete