HandsomeGirl

Monday, 8 October 2012

Kenapa Orang Jahat Mati Lambat??

Hari ni saya just nak mintak pandangan kat anda semua.
As saya sendiri pun pecah  kepala fikir apa jawapan yang sesuai untuk
soalan diatas "Kenapa Orang Jahat Mati Lambat"?
yeker?? yeker??? Soalan ape nie???
Ye klau untuk orang yang da bole berfikir memang la tak akan tanya soalan ni -_-"
soalan ni diberi oleh budak yang hanya berumur 3 nak masuk 4tahun.
Macam mana cara kita nak explaint kat mereka .

Ceritanya Begini 

Jna : Adik..adik sayang nana??

Adik : adikk shayangg nana ;))

Jna : Kalau sayang jangan nakal2 okay adik kena dengar cakap nana.

Adik : Adik tak degil..adik baik (yakin!)

Jna : Good.Nanti nana dah tua adik jaga nana tak?

Adik : Adik jaga nana,adik bagi nana duit banyak-banyak sangat

Jna : Berapa banyak ??? (excited)

Adik : Shepulohshen 

*banyak sangat tu adik nanti nana tataw nak beli apa n nak simpan duit tu kat mana -__-"

Jna :  Adik janji ok, adik kena rajin belajar , tak bole malas , kena jadi orang baik.

Adik : Tak nak laa jadi orang baik, adik nak jadi orang jahat ,sebab orang jahat lambat mati. 

Jna : AIKKK??? Sape cakap???

Adik : Kan kat  "TB"  selalu jee adik tengok orang jahat  selalu mati lambat. Semua orang baik mati dulu.Kena tembak dengan orang jahat ,lepas tu baru polis datang lepas tu polis pun kena tembak,lepas tu orang jahat banyak duit ada pistol tapi tak mati pun.

* lalalalalalalalalalalal~ cover cepat jna!!!!Tapi memang betul pun selalu je ada cerita kat TV tu orang jahat dan kejam mati lambat..!!!

Jna : (MUKA SERIOUS) Mana ada!!! Tu semua cerita je laa adik.. cerita semua tu tipu je.

Adik : Mana bole kita tipu orang,berdosa mati siksa .

Jna : A'ah tak baik (kenapa aku jadi noob sangat ni) okay macam ni adik
cerita kat TV tu pengarajaran untuk  kita.Dalam islam kita kena percaya mati itu memang akan terjadi cuma tak tahu bila.Orang baik ke jahat ke memang akan mati bila dah sampai waktunya bal bla bla bla bla bla explain dekat 20 minit bla bla bla bla *Dengan harapan adik akan  faham! okay na go na (^^)/ ..explain dan terus terangkan apa yang patut.Adik faham tak sekarang?

Adik : O000oo faham .Tapi semua orang pun memang mati,nape orang jahat tetap mati lambat? 

Jna : okay sekian terima kasih adik.

#actually memang dyeorang tak kan faham apa yang kita explain kalau dah panjang lebar penjelasannya tu, atau aku yang tak tahu nak jelaskan dengan cara yang mudah.
Boleh tak  nak mintak pendapat korang.
Apa jawapan yang mudah dan ringkas untuk budak-budak kecik macam ni?


 

133 comments:

  1. Kanak-kanak pun dah tahu berfalsafah pasal kehidupan. Hehe. Kemain lagi adik tu.

    Tapi, ajal semua di tangan Tuhan. Dia saja yang tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BTUL FEL
      pening gak nk faha kan dyeorg sbb dyeorg lebih concern kenapa jahat mati cepat even kita da xplain tu yg makk penat tu ;))

      Delete
  2. kalau dalam movie org jahat kene mati last la..nama pon citer..tp kalau bebetul, tuhan bagi can taubat dulu la..tu pon kalau sempat..hehe..

    #aku pilih org jahat dalam citer apa pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha adik da ade GENG..adik bole dok sekotak dgn abg YM ni okay adik ;))

      Delete
    2. geng x guna!! hehehehe (i rasa u ni xbtul laa YM)

      Delete
    3. errk..geng tak guna ko up..ok, aku sentap..sampai sini je lah.. -_-'
      hehe...

      Delete
    4. HAHAHA ehh kata org jahat?? orang jahat hati tissue yeh?? boo~oo hehe ^^)/

      Delete
    5. kahkahkah..takde maknenya hati tisu..tapi bila masa lak aku jadi orang jahat ni..suka2 ko je kan..hahaha..

      Delete
    6. Aik?? A'ah slamber je kau na ckp org jahat! Hahahah Ampun kan sy :))

      Delete
    7. spam lagi blog awek hot..hihi..

      Delete
  3. Ada kemungkinan org baik selalu berdoa bergini. Itu yg mereka mati cepat. Cuba fikir-filirkan dan selamat beramal.

    "Jika dengan kematian kami dapat melihat wajahMu, matikanlah kami supaya terhindar kami dari fitnah dunia. Jika dengan kematian kami tercampak ke nerakaMu, panjangkanlah hidup kami supaya dapat kami perbanyakkan taubat kepadaMu."

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh~ saya sanggat suka dengan doa yang awak share ni arjuna. TQ for sharing this ;))

      Delete
  4. Hahaha!!!

    Kak Sha suka watak antagonis.
    Bukan nak jadi negative tapi kenapa mereka mati lambat?

    Selalunya mereka bijak.
    Dah la bijak, berpengaruh.
    Ada masanya mereka ni diberi peluang oleh Tuhan utk jadi org baik sebelum cerita The End.

    Betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. give me 5 kak sha ;))
      yup mmg btul kak sha ckp..
      harap2 adik bole faham.

      Delete
  5. hehe..ckp je, "sbb nk suruh org jahat bertaubat n insaf".. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 dye xtanya ape tu taubat n insaf heee

      Delete
  6. haha.. pening la nana nak menjawab.
    kalau org jahat nanti Tuhan balas balik ape yg dia buat.
    cuma mase je kita tak tahu bila. Semuanya Dia yg tentukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy btul zilla jawapn yg ringkas..
      "adik harap adik akn faham ape yg nana bgtw nanti ;)

      Delete
  7. nak bagi orang jahat tu bertaubat.. orang baik insyaallah boleh masuk syurga.. jwb simple mungkin

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes ni lagi simple..seriously i suka answer u. TQ TQ TQ

      Delete
  8. sb tuhan tuh nak bg peluang kat dia dik. supaya leh buat amal kebaikkan kat dunia nih dan bertaubat sebelum ajal.supaya ada nilai kebaikkan yg boley di kira di akhirat nti. bukn sesaja jek tuhan tuh nak bagi org jahat ni idop lama2.semuanya bermaksud. cuma masalahnya, kita nih sbg manusia jek yg tak paham2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;)) mekaceh zulaikha for this sharing! hargai sgt !!

      Delete
  9. sebab ALLAH nak bagi peluang kat dia jadi baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa ,tpi nanty jgn dye ckp "adik mmg baik tapi nak jd jahat" bdk2 ni suka confused kan kita taw. sbb dyeorg pun tak faham ape dyeorg ckp ;)btw TQ eady

      Delete
  10. Hehehe...bijak nya adik. Rasanya dah ada yg bagi jawapan tu. Jawapan saya pon sama. Allah nak bagi peluang untuk oramg jahat tu bertaubat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan fiza..jgn dye tanye taubat tu apa pulak..sbb kekadang budak ni dye akn terus tanye dan tanye.. ;)

      Delete
  11. haha. ha blur nak jwb. kihkih.. anak buah myra tu lg la. soalan kadang2 tak bleh terima dek akal. jenuh ler mamyra dia ni nak create jwpn n of coz la kt taknak dia slh anggap. budak2 skng ni cpt tangkap. nayo nayo. huhu. biasanya klu da tak tau nak explain myra akan ckp "nnt tissa da besar tissa tau la". hikhik.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha btul tu myra tp jgn dye jwb adik ni da besar laa..ade perasan geram disitu nanti kekekke

      Delete
  12. hahaha. susah nak jawab soalan tu.

    Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes memang btul..tetapi utk bdk 3tahun dyeorg takkan faham benda yang mcmni.. ;))
      anywy tq for sharing..at lest utk org2 dewasa mcm sy pun bole menfaatkan nye ;))

      Delete
  13. Lumrah hidup pun begitu...orang yg jahil lambat mati....pandai adik tue berfikir....mungkin Allah nak orang jahat tue sedar dan insaf kot....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak liza tq sbb share this thing ;))

      Delete
  14. orang jahat mati lambat sebab dia jahat..orang baik tu Allah sayang..sebab tu mati awal..:|

    ReplyDelete
    Replies
    1. MR.H lagi laa dye nk jd jahat..sbb concern dye bkn nak mati cepat.sbb dye xnk mati..biasa laa bdk2 kan.. heeee

      Delete
  15. HAHA, comel pertanyaan budak tu. Cakap je, orang jahat kene bagi peluang untuk taubat. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn shasha bdk mmg soalan dyeorg pecah kepala sbb bila da bg jwpn dyeorg akn bg balik soalan yg sama -_-"

      Delete
  16. cakap cerita mcm tu, dia nak bagi cerita dia sedap..
    tapi last hero yang menang.. bagitahu orang baik, mati lambat orang suka, mati cepat Allah suka.
    sebab bila mati Allah akan bagi tempat yang baik untuk orang baik. :-)
    kat dunia pun Allah dah suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy! btul tu manggis (sedap lak pggil manggis)
      heeeee anywy tq for sharing this ;))

      Delete
  17. tapi mmg macam tu la tengok..org jahat salu menang..hurmmm
    hahahhaha napa lak aku sokong yg jahat ni

    ReplyDelete
  18. nk kne taubt dulu kot...hehe

    ReplyDelete
  19. jawapan saya.

    orang jahat lambat mati sebab Allah nak bagi dia peluang bertaubat dan kumpul pahala. orang baik mati cepat sebab Allah tak nak dia sempat buat dosa. ;)

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. only the good die young
      and the evil will live forever...
      (kata Iron Maiden)

      Delete
    2. kan?? btul but for kids for sure they want live forever..aduhh susah nk jelas kan kt budak2 ni ;))

      Delete
  21. dah byk dh bg jawapan..hehe.. so, sy cuma baca je laa... hehehe..

    Taubat sentiasa terbuka tuk orang2 yang berdosa, Allah beri masa bagi mereka tuk bertaubat.. tu yang mati lambat <--- jwpn tuk budak2 kecik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee..adik harap nty adik akan faham ;))

      Delete
  22. dia setuju ngn jwpn kiera tu.. hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.jna pun setuju..semua jawapan yg bernas..
      tp harap2 adik kecik tu faham ;))

      Delete
  23. sampai masa nnti dia phm la tu.
    tp good question la
    mencabar minda
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lyaa kan?? masalah nye kita jawab lain dye tanye lain..explain lain nty concern dye tetap yang lain..aduhhhh bebtul mencabar.

      Delete
  24. hehehe.. kt tv mmg selalunye mcm tu..
    tp bila kanak2 dh tnye mcm tu memang susah jg la nak menjwb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann soalan dyeorg semua diluar jangkaan ;p

      Delete
  25. ALamak.. cemas jugak nak jawab ni kalo akak kena tanya cenggitu. Mungkin boleh jawab, orang baik mati cepat sebab orang baik masuk syurga. Kalau orang jahat plak, dia lambat mati sebab tuhan nak bagi peluang sampai dia jadi baik baru dia mati. Supaya kalau boleh semua org masuk syurga. Heheh. Boleh tak jawab camni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kan akak kan masa jna disoal tu x cemas sgt..yang cemas mase da terangkan segala nya tp tetap dye dgn oalan yang sama...TERCABAR nyeee laa kan? iskk smua jwpan mmg bole dibagi,cuma sekecik tu faham ataw pun tak..tapi harap2 dye faham ;))

      Delete
  26. Budak-budak sekarang boleh tahan sentap kalau tanya soalan. Kita yang dah besar ni pun boleh keliru nak jawab apa. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. SENATP sesgt dahh dgn soalan dye..kekadang malas nk layan..tp kita kena jugak faham kan dye supaya dye x salah berfikir ;))

      Delete
  27. akak pun bab anak-anak bertanya soklan cam gini..memang tak terkelu nak bagi jawapan yang bagaimana

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kan kak ema kekadang soalan dyeor tu buat kita jd blur ;)

      Delete
  28. hahaha.. tp bile kite tgk cite, mmg org jahat nie liat nak mati ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa akan E kan..pasan x??? kene tembak perut pun bole lari lagi..klau org baik tembak sipi je kena baju terus mati kakakak *melawak je ;))

      Delete
  29. kehkehkeh.
    susah pulak nak menjawabnya.

    senang sungguh budak terpengaruh dengan tv kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa tu wann paling mudah sebab 24jam mengadap TV..pastu kuar laa soalan2 yang mencabar otak kitew hewhewhew

      Delete
  30. memang susah nak explain kan?..

    Memang budak2 mudah terpengaruh dengan drama.. byk sangat drama macam tu.. Rasanya cuba cakap yang Allah bagi mereka peluang supaya bertaubat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa ros mmg kena faham kan dye jugak supaya dye punya fikiran tu berubah.. ;))

      Delete
  31. peka betul adik tu. susah gak nak menjawabnya. org jahat mati lambat sebab Allah bg peluang kat diorg tuk jadi baik. agak2 dia faham ke tak eh. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..tu laa jgn nty kita da jwb mcmtu pastu dye pusing balik story kat kita.."adik tak nampak pun dye jd baik..(sebab cerita kan da abes) peningg tak hehehe ;p

      Delete
  32. silap ni..org baik kalah dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tp kebanyakkan cerita mmg baik mati dlu heeee ;))

      Delete
  33. budak zaman sekarang ni memang bijak.. pening kepala nak jawap..

    ok lah dik.. nanti adik dah besar nanti, adik faham sendiri k ..hehehe :P

    ReplyDelete
  34. sebenarnya, saya pun nak tau jugak kenapa orang jahat mati lambat...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..dlm drama usually selalu jee penjahat mati lambat :)

      Delete
  35. Assalamualaikum,

    Dengan anak2 kecik ni,kalau depa tanya soalan memang pening kepala nak jawab,pasai kita cerita pi lah macam mana pun memang depa tak kan paham,melainkan depa tengok kejadian tu sendiri.. kot la depa nak paham..tapi walau macam mana depa tak paham sekali pun... kita kena jugak bercerita kat depa,lama kelamaan bila depa dok pelan besar depa akan paham jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam ros :)
      Yeayyy finally ros sgt memahami..
      Jna sampai mati akal nk jwb soalan dye.klau kita ckp pasal insaf taubat lg dyeorg xphm..mmg btul ape ros bgtw..dyeorg kene tgk depan mata dyeorg mcmne insaf tu taubat tu..tp slalu cerita kan bila da ending terus habes mcm tu je..tu buat dyeorg confuse..

      Delete
  36. Err, kuat betul pengaruh TV dekat kids nowadays ya?
    Nasib laa kena jawab soalan2 tu. Haha!

    Jahat mati lambat sebab itu peluang yg ada untuk dia bertaubat mungkin. Baik mati awal sebab Allah syg dia. Allah nak pelihara dia dri tambah buat dosa.

    Err, wallahualam.
    Geliga budak kecik tu!
    Sungguh peka tengok TV. Hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ninja :) yessss pengaruh tv mmg sgt laaaaa kuat tok kanak ² yg sgt laa bijak zaman skrng.. Tq for sharing this...harap adik akn faham nty... Rasa xnk bg tgk tv je kat budk ² ni..tp kejam pulak heeeee

      Delete
  37. penin nak jawab nih..

    org baik mati awal masuk syurga minta apa semua dapat, nak main game hari2 pun takde org marah..org jahat mati lmbt tp masuk neraka, hari2 kena dera..sakit :(

    adik nak yg mana satu? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh kaishin ayat awk btul ² perangkap budk ² kan?? Yelaa bdk ² kan suka game..good idea kaishin. TQ :))

      Delete
    2. bdk2 dewasa pun suka main game..hehehe

      Delete
  38. Budak2 nie memg banyak soalan dan pertanyaan waktu time umur cam nie..sebab diaorang cam nak tahu logik akal..sometimes kita terfikir..aduhai..nape banyk soalan..kalau saya, maybe saya jawab camnie..

    " ajal maut tu Allah tetapkan..mungkin orang jahat lambat mati tu bukan semua tapi ada.. tak semua org lmbat mati tu org jahat.. jadi saya nie orang jahat ke sebab tak mati-mati lagi..jahat x?

    Allah sayangkan umat Dia.. jadi Allah bagi chance untuk org jahat beratubat..kang mati kang tak sempat nak taubat.. hehehe"

    --> menepati skima jna x?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. *bertaubat..hehe typo..maaff

      Delete
    2. Yesss! Btul jugakk aduhhh nape laa jna xbole fikir kan nk banding diri jna time tu :/ tp mmg tym tu da cemas sgt kan.. Hahha mekaceh domu-kon :))

      Delete
  39. Fie pun tak pandai bab nie tapi fie rasa orang jahat lambat mati sebab tuhan nak bagi peluang dekat dia bertaubat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye fieeee! Yes mmg xsabar nk tggu fie comment ni :) yups yups btul ape fie bgtw..harap ² adik bole faham..ataw na suruh adik jumpa cikgu fifie :))

      Delete
  40. kalo orang jahat mati awal habis la cite tu..huhu..tapi kalo cite tamil hero kena tembak 10 kali pun tak mati lagi..power kan hero cite tamil..kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ
      Tuuu mmg btul! In movie Hero tamil super power dyeorg lain mcm! Kita lak tertnye ² dan confuse kn heeeee

      Delete
  41. Jna, kalau org jahat mati awal/dulu dlm citer... Alamatnya, abis dah la citer. Hero, heroin dah tak ada gangguan. Watak jahat penting untuk menonjolkan lagi watak hero, heroin yg kuat semangat tuh~! Hehe sebenarnya apa saja yg berlaku kt kita di dunia ni, sbb Allah syg kita jugak... :)Setiap perkara yg terjadi ada hikmah. Baik perkara yg baik taupun sebaliknya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye khalilah tq for sharing this..but the thing is nk faham kan budak ² kena ada cara.. Tu laa payah awk :)

      Delete
    2. Fenin jugak kan jna... Sbnrnya bukan budak kecik je boleh fkir cmtu. Liberal thinking ni kena rujuk pd pakar betul. Sebab ia fikir mengikut logik akal semata2. Kot2 komentar lebih pakar ade pas ni...:)

      *jap gi nk gugel* :)

      Delete
    3. hahahaha btul!! give5 cepat!

      Delete
  42. orang jahat lambat mati sebab tuhan nk suh dia insaf dulu...tu kalo dalam citer la... :P

    realiti nya, mati x kenal sape-sape pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau laa sy bole terang kan realiti kat budak kecik kan sonang :))

      Delete
  43. budak kecik memang macam ni .
    susah sikit nak explain .
    nanti dh besar dorang faham lah :>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan bunga kan?? Tp jgn dyeorg bawak jd org jahat ni sebagai cita ² dye sudahhhhhh hahaha :)

      Delete
  44. adik jna umo bpe?? seronoknya ada adik TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa jna xde adik...jna laa adik :)) budak kecik yg dipggil adik tu bukan adik jna :p

      Delete
  45. Haha. bebudak memang mudah terpengaruh dengan apa yang dorang lihat

    ReplyDelete
  46. mati lambat... karne berat dose.. hehehe.. :D

    ReplyDelete
  47. budak yang rajin bertanya tandanya dia cerdik. tapi pusing jugak lah kepala nak cari jawapan. kan? hikhikhik.

    ReplyDelete
  48. Orang jahat di beri tempoh untuk bertaubat..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah yelaa tu harap2 cukp tempoh dyeorg kekeke

      Delete
  49. tulah,,,bdk2 mmg mudah tpengaruh.....cewah...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaatu pastu dyeorg buat kesimpulan sndri heeee ;p

      Delete
  50. hahahahaha! Pengakhiran yg menarik. Nak tahu jgak knp org jht mt lmbat . . Kihkihkih! Bdak2 mmg mcm tu. . Mulot byk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..LEMAS dengan soalan yg sama jee..
      burung apa ,burung apa , burung apa, (iklan)

      Delete
  51. adikkkk, orang jahat lambat mati sebab diorang jahat la. orang jahat lambat mati sebab tuhan nak dorang bertaubut dulu. ehem, cecewah gitewww. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok noted akak (adik jwb) hahahah tq nana ;))

      Delete
  52. hahaha. ayoo budak budak kecik punn cepat terpengaruh huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiiii fiqa ;)
      Tulaaa tu bdk kecik mmg cepat terpengaruh :)

      Delete
  53. haha..adik you terlampau bijak ni..ape nak jawab pun i tak tahu.. ni semua salah tv kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knnnnn inche kn? Dye terlebih suda :p

      Delete
  54. pengaruh TV ..ni laa masalah nya..haha
    susah kan kalau pengaruh tu kuat ..tengok-tengok budak-budak..haish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa awk pun sama! Jgn kuat terpengaruh heeeee

      Delete
  55. SEE .. BUDAK PUN BOLEH CKAP CMTU .. PENGARUH CERITE AMAT TGGI KAN ? SUSAH LA .. HAHA .. CAMNE NI ? XKAN ADK JNA NAK JD JAHAT .. KIHKIH

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha jgn deq..pening nty nk jwb soalan deq ;p

      Delete
  56. sbb Allah bagi peluang kat org jahat supaya mereka bertaubat dulu..nnt bila diorg dah baek baru diorg mati..~hee~

    boley ke cmtu..hikhik

    ReplyDelete
  57. haha. seriously. enjoy reading this entri. bookmarked ur blog aedy. :)

    http://kaio.my

    ReplyDelete
  58. tajuknya menarik perhatian sy dan ceritanya juga tak kurang hebatnya..sweetnya adik tu...actually nnt explain kat dia even in real world org jahat akan sentiasa ade supaya orang yang baik macam adik nana boleh menentang mereka..hehehe :D

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete