HandsomeGirl

Monday, 1 October 2012

Bahaya Duit 5sen


Wahh nampak tak title tu macam berita terkini hiburan sensasi sangat kan?
Actually ada sedikit info yang saya nak share dengan korang2 
yang rajin baca entry saya ni.Kalau tak rajin baca pun kena baca jugak ye 
 "INI ARAHAN"

Apa infomasi nya? 


DUIT SYILING RM0.05SEN & RM0.10SEN
BARU


BAHAYA!!!
Apa yang dikatakan dengan bahaya?
kalau korang tengok sekali atau 2kali imbas (jangan tengok 3 kali plz)
antara duit RM0.05sen dan RM0.10sen yang baru tu 
macam takde perbezaan bentuk atau saiz nya sama 
beza nya hanya kita perlu tekun melihat nombor / jumlah syiling tersebut
sama ada duit itu RM0.05sen atau RM0.10sen.

Contoh ;-
Hari tu saya keluar untuk beli makan tengah hari,
biasa laa kalau kat kedai makanan yang femes memang laa 
orang terlalu pack berebut-rebut beratur nak bayar.
Bila orang da berebut-rebut nak bayar saya pun mesti laa nk join berebut-rebut kan.
Sebab sakit hati bila kita da Q kemain lama selamber ya ya je
awek cun datang sailang Q saya. *ehh taw laa awak cantik  dari saya -_-"
So bila sampai turn saya,apa lagi bayarlah hihihi
dari duit yang saya bayar ada lah balance RM0.90sen.
"Terima Kasih datang lagi " katanya
saya pun ambek balance tu dengan senyuman yang manis
"sama-sama ;) *ambek balance tengok sekali imbas macam RM0.10sen je 
semua nya terus masuk dalam pocket.
Sesampai je kat rumah, saya ni jenis menabung so xcited la
nak menabung semua syiling yang ada dalam poket tu.
sekali tengok AIKK??? (angkat kening sebelah) 
kenapa banyak sangat duit RM0.05sen ni??ade 9keping
(sejak bila aku minat kumpul duit 5sen) MUSYKIL disitu.!!
So untuk hari pertama ni takpelah abaikan.

Day2
Seperti biasa saya keluar untuk beli makan lagi (dikedai yang berlainan )
pun seperti biasa ada balance dari jumlah duit yang saya bagi
balance saya RM0.50sen *okayy ambek balance yang macam 
RM0.10sen letak dalam pocket.
Seperti biasa lagi da sampai rumah xcited lagi nak menabung
AIKK??? (terangkat 2-2 belah kening)
AGAIN 5sen jerrrkk??? 
kalau 5sen dapat 5keping baru = 25sen 
eeeeeeeeee sakit hati T_T *walaupun bukan beratus-ratus tapi tu DUIT!!!

Day3
Kali ni dah tak nak buat seperti biasa
saya buat seperti LUAR BIASA 
again pegi beli barang-barang rumah
dan again dapat balance dalam RM0.80sen
kali ni saya tak nak masuk pocket terus
saya check2 tengok KANTOI!!!
semuanya dapat RM0.05sen = 8keping
dengan menggunakan perkataan normal 
bila orang da buat salah "sorry" kata cashier tu.

#so korang-korang kat luar sana berhati-hati laa
kita tataw sama ada dyeorang (peniaga atau penjual) 
sengaja atau memang dyeorg sendiri  
tak perasan duit tu RM0.05sen pun kita tataw.
So apa yang kita perlu tahu.Kita kena laa menjadi penguna atau 
pembeli yang bijak.Memang duit  takat RM0.60sen ke RM0.70sen 
ke jumlah yang tak seberapa,tapi kalau dikumpul??Banyak tak?
banyak kan??? 


DUIT SYILING RM0.05SEN & RM0.10SEN 
LAMA


**Berbeza dengan duit syiling lama kan?Even sekali imbas kita tengok pun kita da taw mana RM0.05sen mana RM0.10sen ye dak???
 
 

 

131 comments:

  1. memang tau. duit syiling baru sangat lahai kompius. mesin cetak 5 sen ngn seposen tu sama cetak kot. hikhik.

    ReplyDelete
  2. betul2.. kdg2 duit 5posen dgn 2posen pn kene tgk byk kali..

    ReplyDelete
  3. betui, duit 50sen pun kecik macam 20sen... beware.. kedai2 fastfood boleh buat untung besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taw xpe..bnyk untung dyeorg klau mcmtu -_-"

      Delete
  4. MEMANG PUN .. DEQ KAT KEDAI PUN SLALU ORG BELI AISKRIM BUATAN MALAYSIA KASI DUIT RM0.05 .. KALO XPERASAN NASIB DIA .. KALO PERASAN MINTAK LAGI DUIT .. HEHE ..

    ReplyDelete
  5. Wahhh smpai RM0.05 pun dia nk tipu ke owh.. tpi kalau mmg tersilap tu nk buat mcm mana kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau utk peniaga ataw penjual utk dyeorg untung bnyak..tp kita pun tatw sama ade dyeorg sengaja ataw xkn..? so ke berhati2 laa lepas ni ;)

      Delete
  6. DUit dua posen dgn lima posen pun hampir tertukar kalo tak raba betul2 tepi2 tu. Saiz hampir nak sama jgk.

    ReplyDelete
  7. mmg mngelirukn....ssh tiap kali nk mbyr, mst kne teliti betul2..haish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. membayar xpe jugak..sbb kita xrugi hehehe
      tp kite kene jujur laa kan kan kan ;)

      Delete
  8. depa sengaja !
    saje buat - buat tak nampak .
    =='

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann??? depa ni ape laa hahah (>.<!)

      Delete
  9. memang la jna, hari tu fie pun terkena. Tapi sekali jelah. Tak tahu la dengan sengaja atau tidak sengaja tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan fie kan?
      lepas ni tgk dengan tekun taw ;)

      Delete
  10. tq share this & tq juga 4 yr support ye dear, sgt2 KA hargai saat2 mcm ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye KA manusia ni bila ade sokongan yg bnyak bole laa kita jadi lebih bersemangat sikit..
      we always be with u no worris okay..
      *senyum sikit ;)

      Delete
  11. A AH LA.. SLALU BILA AMBIK BAKI TAK PENAHNYE CEK BETUL2.. TQ INFO NIH YE.. LEBIH BERHATI2 LENKALI
    Fenomena pelangi bentuk cincin: 2 oktober 2012

    JOM JOIN GIVEAWAY BE NUFFNANG

    ReplyDelete
  12. susah guna duit baru ni..nak kena tenung lama-lama
    tak macam duit syiling lama..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahah TENUNG lama2 klakar ayat tu! ;D

      Delete
  13. wa beberapa kali da terbagi rm5/rm1 2 helai.. ingatkan 1 helai ja bagi kat tauke kdai tuh.. hohoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KANN duit kertas dye pulak melekat mcm belangkas ;p

      Delete
  14. After visiting your blog, I invite you to join us in the "International Directory Blogspot".
    "International Directory Blogspot" It's 159 Countries and 5519 Websites !
    Missing yours join us
    If you join us and follow our blog, you will have many more visitors.
    It's very simple, you just have to follow our blog, enter your Country and your blog url in a comment, and you will be automatically integrate into the Country list.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world and to share different passions, fashion, paintings, art works, photos, poems.
    So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
    I think this community could also interest you.
    We ask you to follow the blog "Directory" because it will give you twice as many possibilities of visits to your blog!
    Thank you for your understanding.
    Please follow our blog, it will be very appreciate.
    I wish you a great day, with the hope that you will follow our blog "Directory".
    After your approval to join us, you will receive your badge
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
    Regards
    Chris
    I follow your blog, I hope it will please you
    To find out more about us, click on the link below:
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. gua pun kekadang nak bayar,tetiba terkeluar 5 sen tu. eh 20 sen dgn 50 sen yang baru pun keliru juga tau

    ReplyDelete
  16. Hi jna... :)akhirnya dpt singgah n komen blog jna. Hiks. True sgt, saiz syiling skrg mmng buat kita confuse muse. Tp, saiz berubah sbb nk kurangkan bebanan berat kalau tetiba byk sgt nak bwk. Kowtt.. Hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi khalilah mekaceh akhirnya siggah kat kat blog jna ehem ehem ;p
      yup yup..
      tp klau nak buat ringan pun..
      biola bentuk nye lain sikit
      buat laa bentul love ke star ke kan?
      so xde confuse muse ;D

      Delete
    2. Comel giler kalau ade bentuk syiling cmtu. Sumpah tak guna, buat collection byk2. Idea bijaks tue jna~ ;)

      Delete
  17. rindu kat duit syiling lama...
    pejam mata je dah leh taw bape sen...

    yg skng ni, nk kene bukak mata luas2 tgk bape sen...

    ReplyDelete
  18. Memang duit baru ini hampir sama..
    tempoh hari duit RM20 dan RM10 pun hampir sama..
    Nasib baik tak terbayar RM20...
    Salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi salam kenal..
      awk rm10 ngn rm20 kan berbeza kaler nye..
      isk isk
      so pasti kan jgn silap..
      RUGI taw.

      Delete
  19. Hello from France
    I am very happy to welcome you!
    Your blog has been accepted in Asia Malaysia a minute!
    We ask you to follow the blog "Directory"
    Following our blog will gives you twice as many possibilities of visits to your blog!
    Thank you for your understanding.
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Invite your friends to join us in the "directory"!
    The creation of this new blog "directory" allows a rapprochement between different countries, a knowledge of different cultures and a sharing of different traditions, passions, fashion, paintings, crafts, cooking,
    photography and poetry. So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
    The more people will join, the more opportunities everyone will have. And yes, I confess, I need people to know this blog!
    You are in some way the Ambassador of this blog in your Country.
    This is not a personal blog, I created it for all to enjoy.
    SO, you also have to make it known to your contacts and friends in your blog domain: the success of this blog depends on all Participants.
    So, during your next comments with your friends, ask them to come in the 'Directory' by writing in your comments:
    *** I am in the directory come join me! http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/ ***
    You want this directory to become more important? Help me to make it grow up!
    Your blog is in the list Asia Malaysia and I hope this list will grow very quickly
    Regards
    Chris
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/24/1203240217091250289621842.png
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/26/1203260602581250289633006.gif

    If you want me to know the blog of your friends, send me their urls which allows a special badge in the list of your country
    I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear chris,

      i have enjoy your blog and the support you show to me and will all the time im enjoying with your update on the blogspot.

      once again thanks lot for your kind and will introduce this page to my friends.

      i do understand on your page and love to be a ambassador on asia malaysia blogger. :)

      let rockin the world with blogspot guy's.

      Delete
  20. duit2 skang ni mengelirukan je.. huhu.. 20 n 10 lebih kurang sma je, 20sen ngn 50sen pn lebih kurg sm.. adehh laa...

    ReplyDelete
  21. Noted cik jnmarcello.... memang pun...rugi jugak tu kalau kurang baki hee...he...

    ReplyDelete
  22. mmg susah nak beza. i keliru dgn 20sen n 50sen TT kena double cek

    ReplyDelete
  23. zaty suke lagi duet lame. klo 10sen tu tebal sikit dari 5sen.jadi senang nak cam. ni kena belek dulu betul2 baru byr..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann??? Mmg bnyk beza laa duit dlu then baru ni iskk xsuka sgt duit baru ni kan.

      Delete
  24. haha..tp bkn leyh beza ke both by it weight ? hhuhu..satu agak ringan satu lg cam brt cket an..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpasan pulak pasal berat tu combi..nty nk try cek ;)tp kalau da nk cepat mmg xde fikir nk rasa berat tu kan?

      Delete
  25. saiz 20sen pun sama dengan 50sen

    ReplyDelete
  26. betul syg. i setuju sangat. 50 sen dgn 2o sen pun i selalu keliru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan?? Bnyk rugi kat situ..haishh -_-”

      Delete
  27. Betullah dik....duit baru sekrg tak boleh beza....tak macam duit lama....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sis liza kn? Buat org consufe sgt..

      Delete
  28. Betol..duit skrg nie mcm...hish xtau nak kate ape..50sen pon kecik & ringan sangat...tapi biaselah, dlm dunia nie sentiasa berlaku perubahan..one day kite mesti boleh adapt jgk kan.. ;)

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. btol pyka pon pnah kena mcm nie . kita tak prasan duit tuh 5sen then trus mcm dalam poket . perrghh sakit plak hati nie .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes pyka after this kne lebih peka,haishh karut tul duit syiling baru ni !

      Delete
  31. memang teramatlahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh stress dgn duit baru ni jna. nak bayau pn kena telek duit tu btol2, kang salah bagi mau si cashier tu jegil mata kat kita konon kita yg nk nipu. wuwuwu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah kene telek eh? :)tp mmg btul...klau kita salah bg dyeorg jegil mata kt kita,klau dyeorg salah bg kita tutup mata je ,iskkk sakit pulak hati kita -_-"

      Delete
  32. exactly, my self prefer size duit lame -,- confusing like gile haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha soo true beb..i also prefer duit syiling yg lama..so dat i no nneed to use kanta mata tok tgk perbezaan syiling baru tu LOL

      Delete
    2. bukan stakat kanta mata. duit syiling bru bukan main makan mase nk raba2 but still xthu tu duit syiling brape sen hahaha

      Delete
  33. sapa la yg bg idea buat syiling baru ni eh..yg lama lagi bagus apa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann i also prefer duit lama than duit baru ni ;)

      Delete
  34. n 1 lg,duit kertas baru pun bermasalah juga.Vending machine taknak terima =(

    ReplyDelete
  35. hai u...ishh betul tu...haritu dok asingkan duit tabung anak nak p masuk bank prghhh parahhhh..duit 5sen dan 10sen baru nih...

    tu la belum sempat bank in duit syiling ni..so tak tahu syiling mesin derang ni lembab ke tak kira duit baru tu...hehehe

    ReplyDelete
  36. pasar malam dua minggu lepas.aku kasi note 50 pakcik tue kasi balik tiga keping note 10 dengan sekeping note 5.harga 5 je.aku sound mana lagi sekeping note 10.dia sound aku balik.kau buta ke? sekeping tue kan note 20.ayark.kesimpulan, duit baru tealah memalukan aku.sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhahah kesimpulan dye awk kene berhati!
      kan da termalu aiyakk x_x

      Delete
  37. isk3...ade jugak yg salah nampak 5sen tu 10sen ea..mmg bahaya la.kena hati2 lain kali. maslahnye sape yg bayar duit pakai 5sen tu? ke tauke kedai yg nk buat camtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan? tu laa kalau taukey or penjual tu mmg x sengaja its okay..tp takot dyeorg sengaja jee..
      sbb bg dyeorg 5sen tu pun bole bawa untung yg bnyk..tp x best laa kan menipu hhmm..

      Delete
  38. ok, kite pun xde ms nk belek balance kan.. tp y not cashier tu buat pengasingan duit syiling.. kan senang.. ni nmpk sgt dia untung lebih, kite rugi.. huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yessszaaa tina! agree 100% the thing is klau dyeorg bersikap jujur they will do, perasingan duit syiling tu kan?? but they dont..so from there kita taw kan..*tak bole nk kata apa da.. ;)

      Delete
  39. aku lebih menarik nak komen pasal mompan yg ang kata cantik tu.. aku rasa lau dia sailang Q org yg dah sah2 namapk jelas lagi terang maka jatuh ke tangga terakhir le kecantikan dia tu.. ha ha ha bole nak komen kuar dari tajuk... ko tu pun cantik juga ye... harap maklong ^..^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahah aishh lawak sungguh commnt hg (namapk jelas lagi terang maka jatuh ke tangga terakhir)..buat sy tersenyum simpul rapi depan pc ni ihihih *okayy jap jap ada org puji kita cantik ckp tenkiyu and alhamdullah cepat x_X

      Delete
  40. btol tu...duit baru mmg bermasalah...

    kdg2 duit singgit baru tu pun selalu terbagi lebih...sbb dia melekat...kena dgn peniaga jujur, dia pulang la balik...kepada yg x jujur, mmg terlebih la bajet kita makan...

    skrg klu nk bayar guna duit baru, mmg kena check btol2 la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnn perkara ini tidak sepatut nya terjadi oleh kerana setiap hari kita SEMUA akn menggunakan duit! *nampak x mcm pemimpin heheh

      Delete
  41. wahhhhhhhh....bleh la tu jadi pemimpin...hehe..

    kena bentang kt parlimen ni..

    ReplyDelete
  42. betul tu..mai pun pelik tiba2 bnyk 5sen,pastu baru perasan pakcik cafe slalu salah bg,yelah dh saiz sama...aduhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekerr jom kita terjah pakcik cafe tu hehe..yes mai after this kena bebetul check on dat okay?

      Delete
  43. haish..sabo jela diet sekarang pelik la..ramai komplen..huhuhu..kekadang tgok duet 20sen lama macam same besar ngn 50sen baru..kaaaaaaannnn...??..sabo jelaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann? mana bole sabar..sakit hati ade lahh T_T

      Delete
  44. tu la pasal..kena tengok betul kalo x mmg x perasan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan kan kan ..lepas ni tengok bebtul okay JANJI hehe ;p

      Delete
  45. hahaha ! mad pun sama terkena .. haha .. duit 5 sen ngan 10 sen sama jer ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mad after this kena berhati2 !if not mistaken ktk urang sarawakians nak?? tolong mekk tapau laksa ya!! ngidam tok ehh ;D

      Delete
  46. tq follow akak.follow u2.Kesian pada org OKU cacat penglihatan....kita yg celik ni pun selalu keliru dgn duit syiling baru ni apatah lagi mrk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup btul tu kak..klau dyeorg yg xberhati perut tu still nak menipu rang2 yang kurang upaya tu..tataw laa ckp ape ;(

      Delete
  47. assalamualaikum jna...yer la betul tu memang kekadang mengelirukan sbb sama jer ngan wet 10sen...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mas ;))
      kan btul2 mengelirukan

      Delete
  48. aah betul. byk kali dah tertukar syiling 5sen ngan 10sen.

    ReplyDelete
  49. btl2..sweety penah kena.. kene tgk btl2 bru dptcam..syiling skrg tak mesra pengguna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha a'ah x mesra dan menceria kan pengguna ;p

      Delete
  50. 20sen pon mcm kecik sgt .. amek syling mcm owg tua dah ase . hahaha

    ReplyDelete
  51. org tu nak suh na buat hantaran duit 5sen tu.. hikhikhik.. kumpul banyak2.. 30thn akan dtg baru bleh kawen na.. hehehe.. ;P

    *sorry na gurau je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh myraaa pandai wat lawak dah kan..?
      hehehehe btul jugak myra kumpul duet 5sen wat hantaran dushh dushh ;))

      Delete
  52. duit skrg ni mcm xbest laa, kalau masuk kat vendingmachine pun tak terima..

    ReplyDelete
  53. Setuju sangattttttttttt

    kite ni dh la jns yg men amik je kalau org bg balnce

    ReplyDelete
  54. Salam Jna Marcello...

    Betul tu memang nampak beza skit duit RM0.05 dan RM0.10 dulu..sekarang? Nak tahu lah nampak sama je...baik buat sepesen je kalau mcm tu kan...Anyway Azera singgah & follow sini ye...

    Dijemput untuk join GA dari Azera....

    [GIVEAWAY] Kelasss Kau! Apa Rahsianya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa tu..so lepas ni kene lebeh berhati-hati..
      TQ follow ..and tq for ur invitation ;)

      Delete
  55. huhu..mmg malas la nk belek det syiling bila kena bg dgn cahser. nt org belakang ckp lembab

    ReplyDelete
  56. ini sangat true.duit syiling 5sen dan seposen lama lagi best kot.sbb kite dapat bezakan dgn pantas, xperlu nak belek2 sangat.tenkiu for this reminder.sesama la kite check blk balance syiling yang dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann so lepas ni lebih berhati² okay? No mention dear..just sharing coz nk smua org lebeh peka on this issue :))

      Delete
  57. sama la dengan duit 20sen and 50sen

    ReplyDelete
  58. Memang ramai dah terkena macam tu.. Entah apa motif diaorang buat syilng yang lebih kurang sama sazi macam tu.

    Makin moden makin kecik saiznya. Sama jugak dengan pakai manusia, makin moden makin singkat kainnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaah ;p *terasa pulak kittew yg x bertudung ni x_x

      Delete
  59. jenis yang tak check baki macam saya nie agaknye dah berapa kali terkena macam tue... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha cian..leoas ni tolong cek ye awk ;)

      Delete
  60. untung mniaga mcm tu plg 5 sen konon2 10 sen :P

    ReplyDelete